Amazon Masterclass Succesvol Verkopen

Waar we een tijdje terug nog bij onze partner Adchieve waren, mochten we afgelopen donderdag 11 juli alweer een bezoek aan Guapa brengen. Guapa nodigde ons en anderen uit voor een masterclass in succesvol verkopen op Amazon. De arm van Amazon reikt immers steeds verder en na een succesvolle lancering van amazon.de, is ook ons land ook aan de beurt. Wij waren vooral geïnteresseerd in wanneer Amazon interessant kan zijn als extra kanaal voor de retailer en hoe men dit kanaal vervolgens optimaal kan benutten.

Winst op niche

Wat meteen duidelijk werd gemaakt is dat je het als retailer niet meer hoeft te gaan proberen met gangbare eCommerce producten. De concurrentie op Amazon is immers zo groot, dat je met een product zoals reiskoffers nagenoeg geen kans maakt. Tenzij je bereidt bent voor een lange periode verlies te draaien zodat je op 1 staat in Amazon en je vanaf dan in allerlei bochten wringt. Daarover straks meer. Wel gunstig is het op zoek gaan naar een product met veel behoefte en weinig aanbod. Hiervoor is een product onderzoek handig om te zien of het zin heeft om met jouw beoogd product op Amazon te staan.

Vervolgens doe je een grondige marktanalyse van je gekozen product. Hierin bereken je met een concurrentieanalyse je gemiddelde productprijs. Ook hoeveel reviews je ongeveer nodig bent om je verkopen te optimaliseren. Hiervoor zijn keywordtools zoals JungleScout, Viral Launch of Helium10 erg handig. Amazon is immers net als Google een zoekmachine waarbij je met de juiste SEO-tools kan inzien wat winstgevende producten zijn. Bovendien kun je SEO-technieken gebruiken om winsten te maken op deze zoekwoorden.

Amazon SEO

Goede SEO voor Amazon omvat drie belangrijke pijlers. Ten eerste uiteraard het juist gebruiken van de goede zoekwoorden. Zorg ervoor dat je producttitel minimaal 50 en maximaal 200 tekens heeft. Vermijd het gebruik van interpunctie of andere decoratieve tekens. Ook het gebruik van promotionele zinnen of woorden is niet bevorderlijk voor je SEO ranking. Wel is het slim om één of twee keer goed scorende zoekwoorden te gebruiken. De belangrijkste specificaties van je product laat je terugkomen in de titel.

Hoewel het zoekalgoritme van Amazon veel jonger is dan bijvoorbeeld die van Google, is het al wel in staat om sluwe SEO-technieken te onderscheppen. Zorg daarom voor zinvolle omschrijvingen en plaats je zoekwoorden op een natuurlijke en logische manier.

Vervolgens kun je in je omschrijving bullet points gebruiken om de voordelen en/of usp’s van je product te omschrijven. De product specificaties kun je beter bewaren voor de product titel. De consument heeft vaak al bepaalde specificaties in zijn hoofd voordat hij of zij begint met zoeken. Hij of zij zal dus eerder geneigd zijn op een product titel te klikken met zijn of haar gewenste product specificaties. Wel kan je in je beschrijving de specificaties nog eens helder samenvatten voor de consument.

Verkoop genereren

Ten tweede vindt het A9 algoritme van Amazone je aantal verkopen erg belangrijk. Al heb je je SEO nog zo goed voor elkaar, zonder verkopen doe je volgens dit algoritme niet mee. Hierin zijn je aantal orders belangrijk, je retour en conversie percentage, hoe vaak men iets van jou aan zijn of haar wishlist heeft toegevoegd en ook je verkopen via externe links tellen mee. Hierin kun je aan strategieën denken zoals het verspreiden van kortingscodes van 90% om je verkopen een boost te geven bij de lancering van je product op Amazon. Junglescout kan je helpen te bepalen hoeveel verkopen je aan het begin nodig bent om op 1 te kunnen staan. Als je vervolgens de top 10 hebt bereikt is het natuurlijk zaak om je conversiepercentage op peil te houden. Gooi je prijzen daarom niet meteen te hard omhoog, dit kan al je harde werk immers teniet doen.

Betrouwbare reviews

Ten derde zijn je reviews erg belangrijk voor de optimalisatie van jouw Amazon verkopen. Dit helpt niet alleen je SEO-ranking op Amazon, maar een product met 10 á 15 goeie reviews is een stuk betrouwbaarder. In de reviews is er onderscheid te maken tussen seller reviews en product reviews. Voor je conversiepercentage wil je product reviews hebben.

Met Helium10 of FeedbackFive kan je jouw klanten een aantal dagen na aankoop automatisch een mail te sturen om hen te vragen een review te schrijven. Pas wel op, het aanbieden van een vergoeding aan je klanten, kan ernstige gevolgen hebben voor je Amazon account. Zorg dus wederom voor een oprecht, zinvol verhaal bij het benaderen van je klanten.

amazon logo

Tot slot is er ook nog Amazon Advertising, waarmee je met sponsored products of brands tegen CPC betaling bovenaan in de resultaten kunt komen. Voordat je hier mee begint raden we sterk aan om bovenstaande wel eerst goed voor elkaar te maken. Waarin je dus eerst een product onderzoek doet, vervolgens een concurrentie analyse, ten derde een zoekwoorden onderzoek voor de SEO invulling van je product en tot slot je conversieratio boosten door o.a. mensen te motiveren reviews te schrijven.

Nieuwsgierig wat wij hierin voor jou kunnen betekenen? Schroom niet om contact op te nemen.